Ciro Meulens

Dansen in videoclips, entertainen op cruiseschepen, de Disney-musical Aladdin in Hamburg, Dirty Dancing door heel Europa en On your feet op West End. Dit is het leven van Ciro Meulens en we stelden hem een aantal vragen om een kijkje in zijn leven te krijgen.

Wat was jouw doel toen je besloot LMIPA te gaan volgen?

Ik wilde zo allround mogelijk opgeleid worden! Zo veel mogelijk stijlen beheersen en tijdens een auditie geen moeite hoeven hebben tijdens het aanleren van welke choreografie dan ook. Ik wilde mezelf niet beperken tot een specifiek ding, ik was een erg actief kind en wilde altijd bezig zijn. Dus, hoe meer, hoe beter! Ik hou er niet van om ellendig lang stil te zitten achter een bureau of mijn hele leven in dezelfde show te moeten spelen (met respect naar de mensen die dit wel doen!). En LMIPA was hiervoor de beste opleiding om zo veel mogelijk te leren in de beperkte aantal jaren die je tijdens een opleiding hebt.

In welk jaar ben je afgestudeerd?

2016

Wat ben je na LMIPA gaan doen?

Na mijn afstuderen in 2016 ben ik naar Amerika gegaan om daar in Florida te repeteren bij Norwegian Creative Studios, de entertainment afdeling van cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line, om aan het werk te gaan als entertainer op een van diens cruiseschepen. Hierbij heb ik de kans gekregen om letterlijk de hele wereld over te reizen en hiervoor betaald te krijgen. Zo’n contract duurt meestal acht à negen maanden, waarvan twee à drie repetitiemaanden en daarna zes op het schip.

In 2017 kwam ik terug in Nederland en heb ik in de tussentijd een aantal maanden als freelancer gewerkt (vooral commercieel). Denk hierbij aan het dansen voor videoclips, artiesten en evenementen, maar ben ik ook als acteur bezig geweest voor onder andere de soapserie De Spa, de bioscoopfilm Gek Van Oranje en een aantal commercials.

In herfst 2017 ben ik naar Duitsland verhuisd voor de Disneymusical Aladdin in Hamburg, wat mijn eerste Duitse show was. In 2018 maakte ik deel uit van de Europese tour van de musical Dirty Dancing. Vervolgens vertrok ik in 2019 naar Londen, om daar mijn West End-debuut te maken in On Your Feet, The Gloria Estefan Musical. Met deze show ben ik vervolgens ook op tour geweest door het Verenigd Koninkrijk, waarna het de bedoeling was om in zomer 2020 de tour naar Azië te verplaatsen, totdat de COVID-pandemie roet in het eten gooide.

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Het was een lastige periode van vrijwel geen werk voor veel entertainers door de COVID-pandemie. Nadat mijn voormalige show gecanceld werd, ben een tijdje terugverhuisd naar Nederland en heb ik bij een sportschool gewerkt. Ook ben ik weer als freelancer te werk gegaan. Het beviel me echter heel goed in Engeland en ik ben blij daar nu weer druk bezig te zijn met audities. Met het oog op herfst 2021 zijn veel shows weer druk bezig met hun voorbereidingen en ik kan niet wachten weer als performer aan het werk te zijn!

Hoe zou jij de opleiding omschrijven in vier woorden?

– Uitdagend

– Uitgebreid

– Intens

– Actief

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt tijdens de opleiding(en)?

De hoeveelheid verschillende genres en stijlen die gegeven worden. Je merkt in het werkveld heel goed hoe belangrijk het is om zo allround mogelijk te zijn. Het maakt het zo veel gemakkelijker voor de verschillende choreografen en regisseurs om jou te kiezen en met je te werken.

Maar ook erg indrukwekkend, de vele kansen om kennis te maken met het werkveld (stages). In het diepe worden gegooid en het podium delen met de grootste namen in de entertainmentindustrie, zowel nationaal als internationaal. De meest leerzame ervaringen om een zo professioneel mogelijke houding op te stellen.

Wat zou je willen meegeven aan nieuwe leerlingen/studenten van LMIPA?

Geniet ervan zolang het kan. Dit klinkt altijd zo suf, maar het is wel waar. Die vier jaar (voor mij zelfs tien!) vlogen voorbij! En ook al lijkt het misschien alsof je soms in een sleur vast komt te zitten, herhaling/repetitie is nodig om alle technieken in je lichaam en geest te krijgen en om een goede basis om te bouwen voor later. Je gaat het zeker nodig hebben.

Daarnaast: wees niet bang om buiten je comfortzone te gaan en soms dingen te doen waarvan je dacht dit niet te kunnen. Je tijd op de academie is er om dit allemaal uit te vogelen en nieuwe dingen te leren/proberen. Bovendien ontdek je hierdoor misschien wel hele andere nieuwe hidden talents en gaat dit je verder brengen in je artistieke kunnen. Nu kun je nog fouten maken, dus maak daar gebruik van!