Leon de Graaf

Leon ging naar onze school met een doel, en dat doel is nu al behaald: alleen al in de afgelopen vier jaar heeft hij achter elkaar in zeven verschillende producties gestaan, in maar liefst vier verschillende landen. We stelden hem een aantal vragen om een kijkje te geven in zijn leven na LMIPA! 

Wat ben je na LMIPA gaan doen?

Na mijn lange carrière aan LMIPA (ik heb de mbo-opleiding Danser en de opleidingen hbo-bachelor Dans en Docent Dans gevolgd) ben ik direct na mijn afstuderen in 2014 ik het musicalwerkveld in gegaan. Ik kreeg meteen een rol in het ensemble van de musical Billy Elliot en was daarnaast ook cover [invaller] voor de rol van Tony en assistent van de dance-captain [degene die ervoor zorgt dat alle dansers hun rol hebben ingestudeerd en de choreografie goed wordt uitgevoerd]. Vervolgens ging ik naar Wenen voor de musical Evita, waar ik naast swing [rol waarbij je inzetbaar bent voor allerlei rollen binnen de productie] ook assistent dance-captain was. Ook assisteerde ik daar de associate choreograaf. In Wenen heb ik nog de rol van Lyle gespeeld in de musical Footloose. In september 2016 was ik even terug in Nederland voor de rol van Mike en de cover voor de rol van Paul in “A Chorus Line. Vervolgens vertrok ik naar Engeland voor de tour van Billy Elliot, waar ik werkte als swing.  En toen weer terug naar Oostenrijk voor de musical Grand Hotel. In die productie speelde ik de rol van Jimmy.

Op dit moment treed ik op in het ensemble van de Disney-musical Aladdin in Hamburg. Daarnaast geef ik regelmatig lessen en workshops bij LMIPA en de Frank Sanders Akademie.

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Mijn week kent zes werkdagen en (maar) één vrije dag. Van dinsdag tot en met zondag sta ik in de avondvoorstellingen van Aladdin. In het weekend komen daar ook nog eens matineevoorstellingen bij. Dat is in totaal acht shows per week. Een uur voor de show ben ik in het theater. Dan doen we een fysieke warming-up en een fight-call. Dat is een speciale repetitie voor vechtscènes, zodat deze veilig plaatsvinden tijdens de voorstelling. Daarna volgen kap en grime, zender plakken en kostuum aantrekken. De show duurt 2,5 uur met een pauze van ongeveer 15 minuten.

Maandag is onze vrije dag. Dan relax ik en doe ik wat huishoudelijke klussen en boodschappen. Verder volg ik elke week zangles, Duitse les en ook geregeld ballet, acteren en yoga. Een nieuwe hobby is het schrijven van liedteksten en het vertalen van bestaande nummers. Daarnaast heb ik gelukkig ook in Hamburg een leuk sociaal leven. Ik ga graag uiteten of naar de bioscoop.

Hoe zou jij de opleiding omschrijven in vier woorden?

Kansrijk, zwaar, divers, thuis.

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt tijdens de opleidingen?

De opleidingen bieden veel kansen en mogelijkheden, mits je weet wat je wilt en daar dan ook 100% voor gaat. Geen andere school brengt je zo snel in contact met het werkveld. De vaste docenten, maar ook de gastdocenten uit binnen- en buitenland waren enorm waardevol voor mijn ontwikkeling, zowel op uitvoerend vlak als het krijgen van een professionele en goede werkhouding. Door middel van stages en uitwisselingen met buitenlandse academies raak je snel in aanraking met het werkveld en verbreed je je netwerk.

Ook was ik op het Hbo gezegend met een onwijs leuke, diverse, talentvolle en gedreven klas. Vier jaar lang hebben we onszelf, maar zeker ook elkaar verder gebracht, laten/zien groeien en er samen alles uit gehaald wat er in zat. Die hechte band bestaat nu gelukkig nog steeds, ook al is iedereen zijn eigen weg gegaan. We houden nog steeds reünies!

Maar het allerbelangrijkste is dat ik na zes jaar LMIPA (twee jaar versneld mbo en vier jaar beide bacheloropleidingen) alles geleerd had wat nodig was om van mijn passie mijn beroep te maken. Ik ging naar de opleiding met een doel, en dat doel is nu behaald: vier jaar aaneensluitend/overlappend werk in zeven producties, in vier verschillende landen, in alle mogelijke cast-posities geeft aan wat de opleiding je zou kunnen bieden.

Wat zou je willen meegeven aan nieuwe leerlingen/studenten?

Weet wat je wilt aan het begin van de opleiding, niet aan het eind. Zo kun je de jaren gericht werken om daar te komen. Het is goed om jezelf zo allround mogelijk te ontwikkelen op uitvoerend gebied, maar zorg dat je twee of drie vlakken kiest waarin je jezelf specialiseert/verdiept. Of dat nou een dansstijl is of acteren of zingen, dat maakt niet uit. Op deze manier zul je later altijd uitblinken of opgemerkt worden door jouw specifieke krachten. Dit heb ik vanaf dag één gedaan en ben daar nu erg blij mee!